mercoledì 20 giugno 2012

24 IUNIE - SANZAIENE - SAN GIOVANNI - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul


          Pe 24 iunie, in calendarul crestin, fie ortodox, fie catolic, se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul,(Sanzaienele) iata o sarbatoare comuna, ceea ce ii mareste si mai mult valoarea.
         Dar si mai mult, aceasta sarbatoare este si Hramul orasului italian Torino, San Giovanni, Sfantul Ioan. Iata cum o sarbatoare importanta, face sa bata inimile din mai multe locuri deodata.
         Daca acasa in Romania, este o sarbatoare cu profunda simtire religioasa cu multe obiceiuri si datini pastrate din mosi stramosi, in Italia, la Torino este o sarbatoare culturala de traditie, cu evenimente din cele mai diverse si culminand in seara de 24 iunie, cu un frumos spectacol de muzica si artificii.
         Spuneam de datini si traditii , aceasta sarbatoare este una dintre cele mai frumoase sarbatori ale verii, avand ca drept simbol florile galbene si frumos mirositoare de sanzaiene.
           In ajunul Sanzienelor, pe 23 iunie, fetele culeg de pe camp flori de sanziene si impletesc cununi pe care le arunca peste case. Daca acestea se agata de horn, este semn ca se apropie cununia. Cei in varsta arunca coronite peste casa, pentru a afla cand vor muri. Se crede ca atunci cand coronita va cadea de pe acoperis, moartea este aproape.

 Tot in noaptea de Sanziene, fetele isi pun sub perna flori de sanziene pentru a-si visa ursitul. In unele zone ale tarii, fetele agata coronitele in diferite locuri si daca a doua zi le gasesc pline de roua, este semn ca se vor marita in vara care urmeaza sa inceapa. Exista si obiceiul ca florile impletite in cununi sa fie duse in ocolul vitelor, unde, cu ochii inchisi, sa fie date spre mancare vitelor. Se crede ca dupa cum  arata vita venita sa manance cununa, asa va fi si viitorul sot!
         In noaptea de Sanziene, flacaii aprind focuri, invartind faclii  strigand: 
       "Du-te soare, vino luna,/ Sanzienele imbuna, Sa le creasca floarea-floare,/ galbena, mirositoare, Fetele sa o adune, sa le aseze in cunune, Sa le prinda-n palarie,/ struturi pentru cununie, Boabele sa le rasteasca,/ pana-n toamna sa nunteasca“!.


                                                                                                   crestin ortodox

Nessun commento:

Posta un commento