sabato 29 gennaio 2011

MEMORIA DEPINDE DE MARIMEA CREIERULUI

          
             Fara sa fiu un specialist prin excelenta, pot spune despre creier ca este cel mai important organ al nostru. Creierul este acea parte ce inmagazineaza tot ce tine de viata unui individ.
El reprezinta mintea constiinta , toate amintirile, forta si senzatiile care ne dau calitatea de fiinte umane. 
Creierul este principalul coordonator si centrul de comanda al organismului. El selecteaza, sorteaza si inmagazineaza informatiile sub forma de MEMORIE.
            Si totusi uneori amintirile, adica Memoria care ne intoarce la fapte petrecute in trecut, nu ne poate aduce intotdeauna acele satisfactii pe care le asteptam ca suntem destepti si ne amintim tot, ca memoria nu ne poate juca feste.
             Cred asta, pentru ca eu de exemplu, refuz sa imi amintesc de anumite perioade, pentru ca acelea nu au fost tocmai cele mai fericite din viata mea, facand in felul acesta sa pot avea curaj si incredere pentru viitor.
              Avem memorie scurta sau memorie lunga?
              O informatie pe care o uitam, imediat ce am auzit de ea, reprezinta memorie scurta, in timp ce reamintirea unei vacante cu doi ani in urma, reprezinta memorie de lunga durata.
               Se pare ca responsabil de tipul de memorie pe care il avem este hipotalamusul - adica marimea creierului nostru, care cu cat este mai mic (ceea ce se intampla si in Alzheimer), pierderile de memorie sunt evidente.
             Creierul nu se odihneste niciodata sau nu ar trebui sa se odihneasca niciodata.  Datorita acestui fapt, noi putem in orice moment sa interpretam informatiile, sa ne adaptam la orice situatie, sa creem, sa vorbim etc. Si toate acestea sunt posibile datorita unei armate de 100 de miliarde de neuroni. Celulele nervoase transmit semnale electrice si pot forma pana la 60 de mii de conexiuni cu alte celule.

             Neuronii care nu sunt  utilizati se degradeaza ireversibil ca si un muschi pe care nu l-ai folosit mult timp, sustin neurologii . Stimuland neuronii intretii conexiunile si poti crea altele noi. Tinand cont de acest fapt, exercitiile de intretinere a creierului sunt chiar recomandate.
             Iata cateva exemple de exercitii pentru creier care, asemenea educatiei, iti vor stimula neuronii:

1. incearca sa scrii poezii;
2. dezleaga cuvinte incrucisate sau  puzzle, retine ghicitori, numere de telefon;
3. invata sa canti la un instrument sau ia lectii de canto;
4. creeaza ceva - deseneaza, picteaza , gaseste artistul din tine;
5. invata ceva nou - inscrie-te la un curs, mergi la un seminar, citeste o carte sau un articol dintr-o revista despre un subiect care iti este complet necunoscut.

Somnul, un factor esential
            Pentru a invata, a reflecta si a-ti reaminti, ai nevoie de somn. Paradoxal, in timpul somnului corpul este   total imobil, se relaxeaza, dar celulele nervoase raman active.


Nessun commento:

Posta un commento