martedì 25 gennaio 2011

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului - Giorno della Memoria

            

                 Ziua de 27 ianuarie, este ziua internationala de comemorare a victimelor  Holocaustului. Este data cand in anul 1945, a fost eliberat  cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz - Birkenau   de catre armata sovietica.
                 Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de -al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populaţiei evreieşti din Europa şi nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminaţi în acest lagăr. El a fost ca în marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS. Lagărul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale.
La fiecare lagăr era adăugat, la ieşire câte un crematoriu pentru cadavrele deţinuţilor. Lângă acest crematoriu se mai afla şi câte o cameră de duşuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare şi crematoriile se aflau în interiorul lagărului deoarece lagărul a fost construit într-o localitate ocupată de germani şi transformată în lagăr de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportaţi fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiţi la muncă "în folosul naţiunii germane", ei nefiind trataţi ca şi conaţionalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiţi la golirea camerelor de gazare.
            In acest lagar au fost exterminati aproximativ 1,1 milioane de evrei, 75,000 polonezi şi circa 19,000 rromi (ţigani) .
             In lagarele   de concentrare naziste in general, se presupune ca au fost ucisi circa 6 milioane de evrei  europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi , un adevarat genocid.                   
             Crime si fapte care nu vor putea fi pedepsite niciodata suficient, gandind la cruzimea cu care au fost facute.                                                                 



                                                                                                      GIORNO DELLA MEMORIA

1 commento: