domenica 8 maggio 2011

9 MAI - ZIUA EUROPEI


                In anul 1985, la Milano, Consiliul European, a decis ca ziua de 9 mai sa fie declarata ca Ziua Europei, avand ca baza declaratia ministrului de externe al Frantei, care propune Germaniei si altor state europene sa puna  "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".
                Aceasta va avea loc în acest an sub genericul "Ziua Europei este şi ziua ta" şi va cuprinde  manifestări care au ca scop apropierea cetăţeanului de valorile esenţiale ale Uniunii Europene.
                Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. concertul european.
               Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007, impreuna cu tara vecina Bulgaria.
               După aderare România a trecut de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline, tara noastra devenind   a şaptea ţară din UE după numărul de locuitori.  Limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale Uniunii (a şaptea după numărul de vorbitori), urmând ca oricare cetăţean al UE să se poată adresa instituţiilor în această limbă. Denumirea de „Uniune Europeană”, în limba română, a primit statut oficial.


Nessun commento:

Posta un commento