giovedì 23 giugno 2011

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - SANZAIENELE



     Daca a trecut solstitiul de vara adica noaptea aceea de 21 iunie cand nu stii de ce ai dormit mai putin ca de obicei, motivul fiind ca nu ai avut timp, pentru ca a fost cea mai mica noapte a anului, adica doar vreo 8 ore si ceva......soseste o sarbatoare cu mireasma de Sanzaiene si anume Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, care se praznuieste in fiecare an pe 24 iunie. Se spune ca daca nu respecti aceasta sarbatoare, Sanzienele vor face  stricaciuni in culturi, aducand furtuni uriase. Fetele isi fac cununi din flori din sanzaiene si isi pun cingatori  din cicoare, pe care le poarta toata ziua, dupa care le pastreaza pentru lecuirea unor boli, in special pentru a naste copii. 
         Unele traditii spun ca  fetele si femeile tinere ar trebui sa se tavaleasca in noaptea de sanziene prin roua padurii pentru a fi frumoase si iubite.
         Imi amintesc ca se spunea cum ca la miezul noptii de sanziene, pentru cateva momente, infloreste iarba-fiarelor, cu care se pot descuia toate lacatele, motiv pentru care e cautata  de talhari.


         In ajun de Sanziene, seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite cu flacaii care doresc sa se insoare. Baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii soarelui, strigand:
“Du-te, Soare, vino, Luna
Sânzienele imbuna,
Sa le creasca floarea – floare,
Galbena, mirositoare,
Fetele sa leadune,
Sa le prinda in cunune,
Sa puna la palarie,
Floare pentru cununie,
Babele sa le rosteasca,
Pana-n toamna sa nunteasca.”
A doua zi, in zori, cetele de feciori strabat satele cu florile de Sanziene la palarie, in semn ca au vazut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor care-i intereseaza. Ei canta, chiuie si striga:
“Du-te, Luna, vino, Soare,
Ca tragem la-nsuratoare,
Cununile neursite,
Zac sub hornuri azvarlite”.

            Sunt multe obiceiurile legate de aceasta zi , chiar daca difera putin de la o zona la alta a tarii, toti iubesc la fel de mult aceasta planta placut mirositoare, aducatoare de noroc si bucurii SANZIANA.
           

Nessun commento:

Posta un commento