mercoledì 6 luglio 2011

EXAMENUL DE MATURITATE 2011- INTRE RAI SI IAD -


             De cateva zile, ziarele sunt pline cu articole despre Examenul de maturitate 2011, care a surprins pe toata lumea prin procentul slab de promovabilitate, adica mai putin de 50 %. Licee unde nimeni nu a fost promovat, licee unde au fost pana in 10 elevi promovati, toata lumea este in agitatie si se cauta vinovati, sau cine o fi mai vinovat, elevul, profesorul sau sistemul ?
             Dupa Revolutia din 1989, tineretul cuprins intr-o forma de invatamant, a trait clipe de delir, creindu-si libertatea de dupa comunism in parametrii simtiti de ei. Cu putina experienta de afara pentru greve si contestatii, au inceput sa isi ceara drepturi care considerau ca le merita. Numai ca odata cu aceste drepturi obtinute si-au mai obtinut ceva, lipsa de respect, obraznicie, huliganism, ba chiar dupa modelul din strainatate, crime, filmari obscene si exemplele pot sa curga.
            La prima vedere toate acestea par sa nu aiba nici o legatura cu povestea examenului de maturitate din acest an, insa din punctul meu de vedere are, pentru ca an de an valoarea invatamantului a scazut, si nu numai din cauza elevilor.
            Ce prestanta mai poate avea un profesor in fata elevului, cand stau si fumeaza impreuna pe hol; sau cand elevului i  se pare normal sa stea asezat atunci cand are o discutie cu profesorul, ca sa nu mai vorbim de tinuta, tunsori, vopsele, piercing, tatuaje s.a.m.d. Acestea a fost inceputul, pe urma a venit clar protestul nevazut al profesorului cu pregatirea in particular, pentru ca timpul din ora era insuficient pentru a face fata protestelor de tot felul si a justificarilor.
           Insa cu toate acestea au fost copii extraordinari care au rezistat acestor tentatii de extravaganta, stiu doar ei cu ce pret (cu acela de a nu fi de gasca) , iar astazi se mandresc ca sunt in fruntea listei si nu oricum ci chiar cu 10.
          Deci cine si cat a gresit ?
          Acesta situatie trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru toti, parinti, profesori, institutii si nu in ultimul rand elevii.
         Un exemplu de exceptie il reprezinta un tanar care de la 9 ani este in scaunul cu rotile, termina liceul cu media generala de 9,92, iar Bacalaureatul il ia fara probleme cu o medie aproape de 9, el este Ionel Cioloca si a fost supranumit invingatorul de la Colegiul National Vasile Alecsandri Bacau, fiind iubit de colegi si profesori deopotriva, citeste mai mult
        

Nessun commento:

Posta un commento