venerdì 10 febbraio 2012

FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ITALIANA SANREMO - TOTO CUTUGNO -


            Salvatore Cutugno, stiut de noi toti Toto Cutugno, nascut la data de 7 iulie 1943, este unul dintre cei mai valorosi artisti ai Italiei, cantaret, compozitor si textier, cantecele sale sunt recunoscute in toata lumea, fiind inconfundabil.
           Desi este unul dintre artisti apreciati si iubiti de publicul italian, Festivalul de muzica usoara italiana Sanremo, ii aduce satisfactii doar dupa o sustinuta participare , multa vointa si crezul sau ca ceea ce face e de buna calitate. Daca festivalul in sine nu-i aduce satisfactii imediate, publicul insa este cel care apreciaza imediat muzica sa dandu-i curajul de a merge mai departe.

            Asadar, debutul la Sanremo este in 1976, cand impreuna cu Grupul Albatros, ocupa locul 4 cu melodia Volo AZ 504.
         
           Aceasta editie din 1976, organizatorii  o vor un pic mai speciala, aducand oaspeti internazionali, printre ei fiind si Julio Iglesias.

Participarile sale la Sanremo au fost 15, insa curiozitatea merge mai departe spunand ca de sase ori, primeste doar locul doi. Desi soarta i-a fost potrivnica nu s-a descurajat, multumirea sa, asa cum spune intr-un interviu, era ca publicul aprecia muzica sa si in scurt timp era pe buzele tuturor, pentru el, acesta era premiul cel mare. In anul 1980, castiga trofeul Sanremo cu melodia "Solo noi"
           Anul  1980, este fructuos pentru Toto Cutugno, caci castiga primul loc si la Festivalul "Yamaha Song International" din Tokyo cu melodia "Francesca non sa". De asemenea  scrie  toate melodiile de pe LP-ul "Un po artista, un po no" , a lui Adriano Celentano, avand un succes de rasunet. Participa si castiga Festivalbar(1980) cu melodia "Innamorati".
        In anul 1986, cunoaste inca o performanta , primeste premiul pentru cel mai vandut album pentru ultimii 5 ani in lume......acesta fiind "L'italiano",
       
melodia cu acelasi nume, fiind apreciata doar de public la Sanremo in 1983, nimic mai mult, chiar daca timpul ne-a aratat ca aceasta a fost tradusa si cantata in toata lumea.
        In anul 1993, Cerbul de aur de la Brasov il are ca invitat, cand cu emotie ni-l amintim cum a interpretat in romaneste Ciobanas cu trei sute de oi, mai mult a reusit sa atraga atentia prin modestia sa si dragostea sa pentru tinerele talente.

          
             Fara a fi epuizat aceasta odisee a muzicii italiene, a unui artist care este in continuare iubit si apreciat de public, cred ca am reusit sa va fac curiosi pentru a cauta mai departe alte informatii.

         
1 commento: