Nu degeaba se spune ca omul cat traieste invata. Poate pentru ca parintii si bunicii nu au stiut, sau faceau acest lucru automat sau pur si simplu mi-au spus, insa nu am prins importanta acestor obiceiuri si anume, eu nu stiam ca gospodinele nu trebuie sa ia ouale din cuibare timp de patru saptamani de la inceputul postului, cu credinta ca aceste oua nu se vor strica pana la Paste. Din aceste doua se alegeau si ouale care urmau sa fie inrosite in saptamana mare mai precis in joia mare, niciodata in ziua de Vinerea Mare.
Dupa zona, oualele rosii au denumiri si modele diferite.Simbolurile decorative ale oualelor sunt extrem de variate si semnificatii importante , iata cateva dintre ele:
- linia dreapta verticala = viata ;
- linia dreapta orizontala = moartea ;
- linia dubla dreapta = eternitatea ;
- linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
- linia usor ondulata = apa, purificarea ;
- spirala = timpul, eternitatea ;
- dubla spirala = legatura dintre viata si moarte
- linia dreapta orizontala = moartea ;
- linia dubla dreapta = eternitatea ;
- linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
- linia usor ondulata = apa, purificarea ;
- spirala = timpul, eternitatea ;
- dubla spirala = legatura dintre viata si moarte
Despre traditia inrosirii oualelor de Pasti, eu personal raman la povestea aflata din copilarie si anume ca oualele rosii reprezinta, sangele lui Iisus care picura peste cosul de oua dus de Maica Domnului care veni
Ca tehnica a incondeierii oualelor de Paste este trecerea cu rigurozitate peste anumite etape precise si anume:
Ca tehnica a incondeierii oualelor de Paste este trecerea cu rigurozitate peste anumite etape precise si anume:
- alegerea oualelor cu coaja fina;
- golirea acestora, prin gaurirea la ambele capete cu un ac si suflarea continutului afara;
- uscarea oualelor,
- formarea modelelor cu ajutorul cerii si introducerea in culoare, cand ceara se topeste pe ou, ramane modelul executat cu ceara si cu ajutorul condeiului.
crestin ortodox
crestin ortodox
Nessun commento:
Posta un commento