domenica 13 maggio 2012

MURANO - O MESERIE AJUNSA LA NIVEL DE ARTA                Murano, una din insulele Venetiei, este locul unde naste arta din prelucrarea sticlei. Un inceput  fortat de imprejurari, caci datorita incendiilor din atelierele unde se prelucra sticla (acestea fiind construite din lemn), pentru linistea tuturor, acestea sunt mutate pe insula in jurul anului 1295. Dar odata cu aceasta mutare, se dorea si pastrarea secretului in ceea ce priveste prelucrarea sticlei, care este faimoasa in toata lumea. Existau reguli stricte, astfel incat, insula nu putea fi parasita de catre mesterii sticlari, decat daca aveau un permis special. Cu toate acestea multi au fugit, ducand cu ei in strainatate secretul prelucrarii sticlei, care se dorea sa fie unic doar in Murano.
               Maestrii sticlari, chiar daca nu aveau ranguri aristocratice, erau unicii care puteau sa ia in casatorie, fiicele aristocratilor, ca drept dovada ca erau bine vazuti de toata lumea.

               Se cunoaste o perioada de criza in momentul in care  se incepe fabricarea cristalurilor de Boemia, fiind inspirate tot de sticla de Murano.
               In anul 1861, este fondat Muzeul de Sticla din Venezia unde sunt aduse colectiile de sticla Correr, Cicognia, si Molin. 
                     Astazi, colectiile se imbogatesc prin donatiile facute de sticlarii insulei.
                      Iata, doar cateva din  figurinile de sticla , in total 8o, care au fost expuse anul trecut intr-o expozitie in Muzeul de sticla din Venetia:
4 commenti:

 1. Ciao Elena, è una vera magia assistere alla creazione di un oggetto di vetro che prende forma attraverso i rituali della tradizione!
  Buona festa della mamma carissima amica!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Grazie, grazie, grazie, per la tua visita, per il tuo commento , e per di più per le parole carissima amica.

   Elimina
 2. Multumesc mult, nu ma asteptam, multumesc !!!

  RispondiElimina