domenica 23 giugno 2013

OBICEIURI SI TRADITII DE SANZIENE IN ROMANIA





            In ziua de Sanziene traditia spune ca fetele trebuie sa impleteasca o cununa din spice de grau si flori de sanziene, pe care trebuie apoi sa o agate la fereastra casei, la stalpul portii( sa apere familia de duhuri rele), pe acoperisul casei (sa afle ce ii prezice viitorul).
           Fetele tinere obisnuiau in trecut sa puna sub perne flori de sanziene care le ajutau sa isi viseze ursitul in noaptea de Sanziene (unele o fac si astazi)
           Femeile muncitoare obisnuiesc sa isi infasoare mijlocul cu cingatoare de flori de sanziene, cerand astfel ocrotirea zanelor si indepartarea durerilor de mijloc din timpul secerisului.
           In ziua de Sanziene se strang cat mai multe plante de leac si se leaga in buchete cu capul in jos, de grinda casei, in asteptarea zanelor care sa vina sa le binecuvanteze cu puteri tamaduitoare.

          Cei ce au probleme cu ochii se tavalesc in dimineata de Sanziene prin roua de pe frunze si isi imbunatatesc vederea.
          In noaptea de Sanziene flacaii din sat obisnuiesc sa umble fiecare cu cate o faclie, lucrata mestesugit dintr-un lemn de molid uscat si crapat la un singur capat, acolo unde se fixa ulterior rasina de brad cu surcele uscate de molid si fire de canepa.
         Ajunsi pe un deal acestia se indeparteaza unul de altul si incep sa invarta facliile intr-un singur sens, in directia mersului soarelui pe bolta cereasca, aruncand in jur cu rasina topita. Rolul acestui rotual este acela de purificare spirituala a locurilor si sufletelor.
         In multe zone din tara se practica inca Dansul Dragaicei, in care o fata joaca rolul zeitatii agrare si este imbracata ca o mireasa, cu rochie alba si purtand pe cap cununa impletita din flori de sanziene. In jurul ei alte fete cu rol de zane danseaza in tandem, in timp ce flacaii le canta din fluier sau cimpoi.

Nessun commento:

Posta un commento