Ziua de 25 noiembrie a devenit din 1999 Ziua Mondiala pentru eliminarea violentei asupra femeilor, o problematica subevaluata si care se intalneste inca destul de des, chiar daca prin aceasta se incalca drepturile omului. 25 noiembrie ziua internationala pentru eliminarea violentei asupra femeii
Vezi mai multe video din evenimente
Vezi mai multe video din evenimente
Aceasta data a fost aleasa de miscarea internazionala a femeilor in memoria surorilor Mirabal, activiste in Republica Dominicana care au fost asasinate tocmai in aceasta zi de 25 noiembrie in 1961 pentru ca se opuneau regimului dictatorial, devenind in acest fel eroine internazionale. Alegerea lor a fost facuta tocmai a scoate in evidenta incalcarea drepturilor omului , in special violenta asupra femeilor.
O femeie din trei in lume, suporta violente in mediul familiar, atat cele majore cat si cele minore, fenomen care se intampla in toate tarile fara exceptie, asa cum arata datele de la Fondul Natiunilor Unite pentru Femei (UNIFEM).
O femeie din trei in lume , este violata, batuta, fortata de a avea relatii sexuale , maltratata. Toate acestea, provoaca tulburari serioase asupra mentalului celor implicate, in mod direct, dar si a celor din imediata vecinatate, rude, prieteni, iar pana la urma chiar insasi societatea. Violenta sexuala si domestica se regaseste in toate clasele sociale, economice si culturale.
In Italia, in anul 2009 au fost denuntate peste 1 milion de cazuri de violenta, indiferent de varsta, provenienta, religie.
Romania se numara printre statele care condamna violenta in familie, violul marital, hartuirea sexuala si traficul de fiinte umane si face progrese importante in fiecare an in aplicarea acestor legi. Violenta in familie ramane insa o problema de amploare nationala: conform Studiului Sanatatii Reproducerii din 2004, o femeie din trei a fost victima violentei verbale sau fizice a partenerului de viata iar in 2006 ,151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violenta in familie.
Pentru combaterea violentei asupra femeilor, este nevoie de un efort sustinut din toate punctele de vedere, social, politic si nu in cele din urma economic. Femeile inainte de toate, in societate au nevoie de protectie legislativa, au nevoie ca drepturile lor sa fie respectate ca oricarui cetatean liber.
Nu este posibil, ca la ora actuala sa existe, asa cum o spun statisticile , 55 de milioane de fetite si adolescente care nu sunt inscrise in nici o forma de invatamant. Un drept incalcat, acela de educare si formare, nu poate sa fie decat o discriminare, o injosire a femeii. Trebuie spus un “NU” raspicat tuturor celor care mai cred ca femeia este o sclava, ca femeia este doar o obiect pentru placeri sexuale.
UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie a sustinut de la inceput aceasta cauza si in activitatea sa de-a lungul anilor a gasit diferite metode de a lupta pentru a elimina violenta impotriva femeii: luand atitudine impotriva disparitiei fetelor (prin selectie prenatala si pruncucidere), oferind tratament si asistenta victimelor violentelor sexuale si celor ale violentei in familie, pregatind politistii sa combata violenta in familie, oferind adapost fetelor care refuza casatoria impusa, asistand femeile din taberele de refugiati, sustinand initiative locale in toata lumea si militand pentru sisteme legislative care sa protejeze drepturile femeilor.
Nessun commento:
Posta un commento