mercoledì 17 novembre 2010

OVIDENIILE

                  
                Intrarea in Biserica a Macii Domnului sau sarbatoarea Ovideniilor care in fiecare an este pe 21 noiembrie , este sarbatoarea Intrarii in Templu a Fecioarei Maria, prilej de praznic potrivit credintei ortodoxe si  pentru ca este Postul Craciunului, mincarea trebuie sa fie de "sec", asa ca femeile dau de pomana placinte umplute cu varza sau cu dovleac turcesc, alaturi de peste.
                  In popor nu este sarbatoare careia sa nu-i fie asociate tot felul de obiceiuri. Despre Ovidenii  se spune ca deschid portile iernii, ziua avind si rol de predictie. Daca afara e frumos si senin, anul viitor va fi secetos, daca ploua si e frig, anul viitor va fi ploios si cu epidemii.

Ca orice sarbatoare, Ovidenia prilejuieste si anumite obiceiuri  in traditia populara. In noaptea premergatoare acestei zile se pune apa intr-o strachina, de care se lipeste o luminare aprinsa. De cu seara, oamenii fac o suta de matanii, la miezul noptii alta suta si in zorii zilei alta, apoi se spala cu apa din strachina pentru sanatatea trupului si pentru ferirea de rautatile omenesti.   
                    Ovidenia este o sarbatoare a luminii, care domina intunericul mortii. In aceasta zi se da de pomana lumina de veci, lumanarea care nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta. Se aprind luminari pentru morti, in special pentru cei la capatul carora nu s-a aflat nimeni cind au plecat spre cele vesnice.      Traditia spune ca pentru cei care au murit fara luminare si care nu si-au aflat linistea sufletului trebuie duse la biserica luminari cam cit "statul omului", care vor arde toata noaptea linga altar si vor lumina calea celor care au plecat spre lumea cealalta.
                 Ne mai despart doar trei zile de aceasta mare readucere aminte de cei dragi care nu mai sunt printre noi, cand ceea ce ne-a mai ramas de facut este doar sa aprindem o lumanare.
                  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!!!




Nessun commento:

Posta un commento