lunedì 6 dicembre 2010

DE LA MOS NICOLAE din ROMANIA pana la BRADUL PLUTITOR din RIO DE JANEIRO

         Acum dupa ce Mos Nicolae a trecut pe la toti, impartind ceea ce avea in traista lui, dulciuri si nuieluse, fiecare dupa merite, gandul zboara direct la sarbatorile multasteptate de peste an, Nasterea lui Iisus - Craciunul, Anul Nou, ........ .
         Putem spune ca sarbatorile de iarna se deschid cu aceea de azi , Sfantul Ierarh Nicolae si se incheie cu cele de Boboteaza si Sfantul Ioan Botezatorul.
         Incepand de azi, povesteau bunicii, ca flacai din sat incepeau sa manuiasca bicele si sa capete indemanarea pentru a le pocni, asa fiind pregatiti pentru plugul cel mare din Noaptea de Anul Nou, traditie veche de-a romanilor.
         Tot in aceasta perioada gospodinele isi curata casele si le lustruiesc in asteptarea oaspetilor, mai ales in gospodariile unde sunt fete de maritat si se asteapta plugul cel mare.
          Odata cu aceasta zi, dar mai ales din ajun, a devenit o obisnuinta de a aprinde , a ilumina, Bradul de Craciun din marile centre urbane.
            Aceasta traditie se regaseste si in lume, cea mai spectacolara  pare sa fie aceea de iluminarea Bradului de Craciun Plutitor din Rio de Janeiro, care masoara nu mai putin de 85 de metri inaltime si impodobit cu aproape 3 milioane de beculete.

Nessun commento:

Posta un commento