Intai de toate trebuie stiut ca aceasta sarbatoare este una dintre cele mai importante sarbatori crestinesti de peste an.
In aceste zile, preotii incep sa umble din casa in casa pentru a sfinti fiecare incapere a locuintei si care trebuie sa fie in buna oranduiala tot. Imi amintesc si acum de aceasta perioada din vremea cand eram copil, asteptam cu sufletul la gura venirea preotului, mai ales ca de fiecare data in buzunarele sale avea intotdeauna bomboane de pom, care ni le dadea cu invatatura " sa fii cuminte si sa asculti de parinti".
Imi amintesc cum, pe masa pregateam un pahar curat ca lacrima pentru agheasma pe care o turna dascalul, o farfurie cu fructe si una cu placinta, cozonac....., alaturi se punea si un banut, pe care de cele mai multe ori, preotul nu-l lua de pe masa, asteptand sa-i fie dat.
Bunica, care intotdeauna a fost sigura de ceea ce vrea si cu traditiile si invataturile de la parinti, oprea preotul de fiecare data oricat de grabit ar fi fost, sa se aseze pentru o clipa pe pat, fiind sigura ca asa, clostile vor sta pe oua, si vor scoate puii sanatosi, si nu numai, mai zicea ca si petitorii vor veni si vor sta acolo unde sunt fete de maritat.
Si nu iesea preotul bine pe usa, ca o si auzeam , vina si stai pe pat, sa nu fuga clostile.
Ajunul Bobotezei, este o zi foarte importanta,pentru ca incep pregatirile pentru a doua zi. Astfel se strange apa din toate raurile si lacurile din apropierea Bisericii, se aduna in butoaie de lemn mari urmand sa fie sfintita. Se spune ca odata ce incepe aceasta pregatire, deja este ca si sarbatoare. Se stie ca in aceasta zi cine poate, tine post negru, pentru a fi pregatit de a gusta din agheasma a doua zi si a alunga in acest fel duhul cel rau. Este necesar adunarea de cat mai mult busuioc in asa fel incat toti sa se poate bucura de o crenguta sfintita la plecarea acasa in ziua de boboteaza.
Puterea agheasmei este mare, indepartand tot raul din locul unde este imprastiata, in case, in gradini, la animale.
Chiar daca in aceasta zi este frig de ingheata apele, crestinii se aduna in numar cat mai mare la sarbatoarea de Boboteaza, pentru a primi putin din agheasma tamaduitoare si care nu se strica niciodata.
Traditia spune ca fetele care vor cadea in aceasta zi pe gheata se vor marita.
Buon 2011 Elena, ti auguro di averlo iniziato benissimo e di proseguirlo realizzando i tuoi sogni e desideri!
RispondiElimina