Chiar daca ziua e pe sfarsite, totusi, sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare nu poate fi trecuta cu vederea, face parte alaturi de celelalte sarbatori din sarbatorile de iarna.
De la Sfantul Vasile cel Mare, Biserica a mostenit un bogat tezaur: opere dogmatice, ascetice, exegetice, omilii si cuvantari, panegirice, Regulile monahale mari si mici, canoane si Liturghia ce-i poarta numele. In Cezareea Capadociei a înfiintat institutii de asistenta sociala cunoscute sub numele generic de Vasiliade, cum ar fi: azile, ospatarii, case pentru reeducarea Sfantul Vasile cel Mare este praznuit pe data de 1 ianuarie a fiecaruia an.
Liturghia care-i poarta numele se savârseste de zece ori pe an: în primele cinci Duminici ale Postului Mare, în Joia si Sambata Mare, în Ajunul Craciunului si al Bobotezei si pe 1 ianuarie, ziua de praznuire a Sfantului.
Sfantul Vasile cel Mare a avut rude pe teritoriul Romaniei de azi (Dacia carpato-danubiano-pontica) intre care pe episcopul Bretanion al Tomisului si pe Sfantul Mucenic Sava de la Buzau. fetelor decazute, scoli tehnice si spitale pentru leprosi.
Aceasta zi de rugaciune , se spune ca ajuta la indepartarea duhului cel rau din suflete, din case, aducand totodata linistea si pacea, dand un bun inceput pentru noul an.
Nessun commento:
Posta un commento