domenica 8 maggio 2011

FESTIVALUL DE MUZICA ITALIANA SANREMO - ADRIANO CELENTANO



              O vorba din batrani zice: "Nu lasa pe maine ce poti face azi !" Foarte adevarat. Asa ca m-am decis sa fac ceea ce cumva am promis ceva timp in urma pe cand era in plina desfasurare Festivalul de muzica usoara italiana Sanremo, sa readuc in atentie nume celebre din muzica italiana, care s-au lansat, in acest grandios festival.
             Cu foarte multa vreme in urma, eram un copil, cand numele Adriano Celentano, il auzeam des in jurul meu, deci pot spune ca am crescut cu ritmurile cantate de el, chiar daca pe atunci nu intelegeam nimic, insa vocea si melodiile intrau direct in suflet.
             Debutul la Festivalul Sanremo il are in 1961, cu melodia 24.000 de saruturi "24.000 baci",  clasandu-se pe locul doi, chiar daca dansul sau a scandalizat putin pe cei din jur. Pentru a se putea prezenta la acest debut, a fost nevoie de un permis special pentru a putea pleca din Torino unde isi exercita serviciul militar, semnat de ministrul apararii Giulio Andreotti



               In anul urmator, 1962, pentru o mai mare autonomie in munca sa de creatie si interpretare creeaza casa de discuri Clan Celentano, editand viitoarele albume si lansand voci noi. 


               Succesul deplin la festival avea sa il aiba in 1970, obtinut cu melodia Cine nu munceste, nu face dragoste - "Chi non lavora, non fa l'amore", interpretat impreuna cu sotia Claudia Mori, unicul succes pe care l-au avut la Sanremo.Pe langa aceasta mare reusita, a avut si un mic incident, probabil din cauza emotiilor, se mai intampla si marilor artisti, deci in acea seara de concurs, opreste orchestra, pentru ca pur si simplu a uitat cuvintele melodiei.



               Adriano Celentano, un personaj nonconformist, iubit de italieni si nu numai, una dintre vocile cele mai apreciate si aplaudate la scena deschisa continua sa surprinda fanii, chiar daca prezenta sa nu este mereu la nivelul asteptarilor, avand perioade cand prefera sa lucreze mai mult fara aparitii in mijlocul publicului.
                Nu se poate spune ce iubeste mai mult si ce face mai bine, muzica, unde are hit-uri nemuritoare sau filmele in care a jucat unde rolurile sale au ramas memorabile. As aminti "La dolce vita" de Federico Fellini sau "Serafino" de Pietro Germi.
             Viata de artist pare sa fie facuta pentru Celentano, in film nu este doar actor, scrie, regizeaza, compune muzica, scenariul, tot, este cazul filmului "Joan Lui - Ma un giorno nel paese arrivo io di lunedi"  - Dar odata am sa sosesc intr-o zi de luni, iesit in 1985, este filmul care in Italia nu este apreciat, facandu-l sa renunte la cariera cinematografica. Daca Italia nu apreciaza creatia artistului, in schimb in Rusia si Germania  are un succes considerabil, mai mult este invitat la Moscova pentru a primi un premiu si a sustine un concert.Este filmul in care isi incheie cariera de actrita si sotia sa Claudia Mori dupa o cariera de 26 de ani.
               Adriano Celentano este tipul de artist care se conduce doar dupa ideile sale, nu accepta ca altcineva sa ii croiasca o cale pentru a merge inainte, chiar daca drumul sau nu este perfect, el este multumit ca si l-a ales singur. Astfel isi realizeza un show in 4 editii pe RAI 4 -  "Francamente me ne infischio", unde isi propune teme de discutie incomode si unde parte din invitati il declara idiot.
               Probabil ca cei mai multi dintre cei care il asculta  si il apreciaza nu cunosc aceasta parte rebela a lui Adriano Celentano, aceasta parte forte, care nu il ingenuncheaza pentru nici un motiv.
              Are o discografie considerabila, albume editate desigur de casa sa discografica condusa de sotia Caludia Mori,printre care as aminti:
La storia di uno... Adriano Celentano - anul 1973
Disco dance - anul 1977
Il concerto di Adriano - anul 1979
Joan Lui - anul 1985
Mina Celentano - anul 1998
Io non so parlar d'amore - anul 1999
Per sempre - anul 2002
Dormi amore, la situazione non è buona - anul 2007.




              E oare cineva ce nu cunoaste ritmurile acestei melodii ?
              Eu nu cred, e melodia ce a facut inconjorul lumii..........mie imi place nespus.


             Iata si unul din succesele de pe ultimul album  cu acelasi nume "Dormi amore"



                Departe de fi sfarsit ceea ce reprezinta Adriano Celentano, poate doar am reusit sa trezesc dorinta  de a cauta si a descoperi mai multe despre artistii care traiesc contemporani cu noi.

Nessun commento:

Posta un commento