venerdì 15 luglio 2011

MACHU PICCHU LA CEAS ANIVERSAR - 100 de ani de la descoperirea sa


             Peste doar cateva zile se implinesc nici mai mult nici mai putin , ci chiar 100 de ani de cand a fost descoperita cetatea incasa Machu Picchu (Piscul batran).
             Mai precis pe 24 iulie  1911, Hiram Binghan un tanar profesor de istorie de la Universitatea Yale , in urma unei expeditii de cercetare in Peru, descopera aceasta asezare dandu-i numele dupa muntele unde este situata. In totalitate citadela are 32500 hectare ,  zona construita cuprinde cca. 172 de locuinte , iar numarul locuitorilor care au trait in ele se presupune ca ar fi fost cam in jur de 1000.
              Un un mai tarziu, profesorul efectueaza excavatii, curatand suprafata de copaci, expunand lumii intregii aceasta citadela fara seaman. Cu aceasta ocazie descopera nenumarate obiecte, unelte de piatra, bijuterii si ceramica pe care in urma unui acord al statului peruan, acesta le duce la Universitatea  Yale. 
     Dupa mai multe cercetari,  s-a ajuns la concluzia ca inainte de profesorul Bingham, mai precis in urma cu 44 de ani, acest loc fusese descoperit de  Augusto Benes, insa fara a da prea multe detalii si fara a face cunoscuta descoperirea sa. 

            In anul 1913, profesorul Bingham publica detalii si imagini din expeditia sa, fiind recunoscut ca "descoperitorul stiintific" al citadelei Machu Picchu.
               Intr-unul din volumele sale scria fara modestie: " Columb a fost cel care a facut continentul american cunoscut lumii civilizate, insa eu am descoperit  Machu Picchu".
               Reputatia sa de explorator s-a raspandit in intreaga lume, el fiind considerat unul dintre cei care au inspirat personajul  "Indiana Jones", conceput de George Lucas şi Steven Spielberg.
                In anul 1983, este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, atragand turisti in fiecare an, costurile fiind destul de costisitoare pentru  o asemenea expeditie, insa satisfactia este pe masura. Pentru a nu se deteriora nimic la aceasta bijuterie din Peru, oficialitatile  UNESCO, au limitat vizitele zilnice la 2500 de persoane.








                                                                                                                   Descopera.ro

1 commento:

  1. Ciao Elena Machu Picchu è stata una delle più grandi e più belle scoperte che l'uomo potesse fare, bellissimo il post!
    Buon fine settimana!

    RispondiElimina