martedì 1 novembre 2011

TOTI SFINTII - LA FESTA DI TUTTI I SANTI


              Sarbatoarea catolica "Toti sfintii" - "Tutti I Santi" ,  in Romania, reuseste sa mobilizeze pe toti cei ce cred  in viata de apoi, pomenindu-si mortii fiecare cum reuseste mai bine, in acelasi timp chiar cu efortul de a reusi sa absenteze de la locul de munca.
              Insa puterea acestei sarbatori am cunoscut-o cu adevarat aici in Italia, unde cultul celor decedati este mult mai puternic, unde aceasta zi de 1 noiembrie al fiecarui an, este o zi libera, cand cimitirele , mai bine zis mormintele celor dragi sunt impresurate cu bogate buchete, din florile speciale pentru aceasta zi, crizantemele.
             Aici nu poti oferi un buchet de crizanteme unei persoane vii, fiind o jignire, pentru ca aceasta floare este dedicata doar celor decedati.
            In aceasta zi, orarul cimitirelor este mult mai lung, pentru a se putea permite tuturor celor care vor ajunga  la mormintele celor dragi. Pentru evitarea marii aglomeratii unii dintre batrani prefera  sa mearga chiar si cu o zi, doua inainte. Asa se face ca doar cu o zi inainte, m-a impresionat o batrana, care avea nici mai mult nici mai putin decat 6 buchete de crizanteme. Automat m-am gandit cat de singura trebuie sa se simta aceasta femeie, daca 6 dintre persoanele  dragi ei, au plecat deja la Dumnezeu.
              Oricum, viata e un destin pe care nu il decidem noi.
              Dumnezeu sa ii aiba in grija pe cei decedati, dar si pe cei care isi mai gasesc puterea de a continua traditia.